Vodafone Nápad roku 2013 vyhrál beton propouštějící světlo

„Letošní rozhodování nebylo kvůli vysokému počtu přihlášených projektů vůbec jednoduché. Porotci museli prostudovat tisíce stránek textu, aby mohli určit finalisty pro osobní prezentace. Stejně tak kvalita přihlášených projektů a tím i konkurence mezi nápady letos byla velmi vysoká,“ komentoval průběh letošního ročníku Martin Kešner, zakladatel soutěže Nápad roku.

Za celkově nejlepší podnikatelský záměr Vodafone Nápad roku 2013 nakonec porota vybrala projekt LiCrete od Jiřího Peterse. Jde o nový stavební materiál vzniklý sloučením betonu a průhledného materiálu, který je dostatečně pevný a zároveň propouští světlo. Přináší tak nové možnosti v designu a architektuře a jeho hlavní využití je při stavbě dělících příček, nosných zdí, schodišťových stupňů a dalších prvků.

„Podpořit projekt LiCrete Jiřího Peterse jsme se rozhodli především kvůli jeho inovativnímu přínosu jak do oboru architektury, tak i designu. Zaujalo nás, že tento nový materiál lze využít nejen pro výrobu sloupů nebo nosných zdí, ale i při vytváření zajímavých designových svítidel,“ říká členka poroty soutěže Markéta Moreno, ředitelka pro značku a komunikaci ve společnosti Vodafone a dodává: Věříme, že Jiří bude dále úspěšně pokračovat v dalších zajímavých projektech v této oblasti.“

Na druhém místě se letos umístil projekt Magic Cards od Jiřího Mikoláše. Jde o papírové pohlednice, které prostřednictvím bezplatné aplikace přes mobilní telefon přímo na pohledu zobrazí 3D model památky doplněný o animaci, zvuk a popis.

Třetí místo obsadil projekt Be3D DeeOrange od Davida Miklase. Jde o 3D tiskárnu určenou pro domácnosti i menší a střední firmy, která umožňuje tisk 3D předmětů libovolných tvarů z termoplastů ABS a PLA. Tiskárnu doplňuje portál be3D.cz, na kterém bude zanedlouho spuštěna databáze 3D modelů od předních českých designerů a nástroje pro jednoduchou tvorbu vlastních 3D návrhů.

I v rámci letošního ročníku byly vedle hlavní kategorie vyhlášeny dvě speciální. Kategorii Ekonom Student podnikatel pro studentský podnikatelský záměr s největším potenciálem i kategorii HTC Startup roku pro nejlepší již realizovaný studentský projekt vyhrála Kristína Čahojová s projektem TailorMySuit. Jde o online systém, který umožňuje přes internet vytvořit objednávku oblečení na míru a do 3 týdnů mít doma oblek nebo košili dle představ bez návštěvy krejčího.

Letos byla rovněž udělena nová Speciální cena poroty pro technologický start-up, kterou získal projekt Reservio od Borise Bošiaka. Jde o jednoduchý rezervační systém, který nahrazuje rezervační knihy a umožňuje snadno přijímat rezervace přes internet. Je přizpůsoben pro mnoho oblastí podnikání jako je zdraví, osobní péče, služby, sport či vzdělání. Vítězný tým vyhrál týdenní pobyt v Campus London, kde pracuje špička Londýnských startupů a dále získal kredit 20 000 dolarů pro využití cloudových technologií od společnosti Google.

Autoři vítězných projektů letošního ročníku si mezi sebou rozdělili finanční a věcné odměny v celkovém objemu více než 1 milion korun. Bez ohledu na své umístění se navíc mohou všichni, kteří o to projevili v přihlášce zájem, ucházet o investici na rozjezd či další rozvoj svého projektu v objemu až pět milionů korun a rovněž o mentoring a rady od zkušených podnikatelů a investorů.

Novinkou letošního ročníku je anketa, kde může veřejnost svým hlasováním sama vybrat nejzajímavější projekt z deseti finalistů. Hlasovat je možné až do 19. června 2013 na stránkách soutěže: http://www.napadroku.cz/soutez/anketa/.

Titulárním partnerem letošního ročníku soutěže je společnost Vodafone. Hlavním partnerem je společnosti HTC. Dalšími partnery jsou společnosti Profinit, Google, H1.cz a Grada. Podporovateli soutěže jsou Webinář, Node 5, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a HUB Praha.

Kontakt pro média:

Vladimír Komjati, mediální zástupce

tel.: +420 724 505 309, e-mail: media@napadroku.cz

Soutěž podnikatelských záměrů Nápad roku vyhlašuje Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze, a organizuje společnost Podpora rozvoje podnikání s.r.o. Posláním soutěže je šířit a rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v jejich samostatném podnikání.

Soutěž podnikatelských záměrů a začínajících podnikatelů je určena jednotlivcům i týmům s podnikavým duchem a dobrými nápady. Přihlásit je možné libovolný podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu rozjezdu (společnosti do 2 let své existence). Cílem je pomoci podnikavým lidem uvést své nápady do praxe, a to formou investice až do výše několika milionů korun. Hodnotící kritéria jsou proveditelnost projektu, potenciál dalšího růstu, originalita projektu, kvalita zpracování a osoba podnikatele.