Podnikatelské nápady se opět utkají o milionové investice

(Praha, 20. února 2014) – Dnes odstartoval již sedmý ročník soutěže Vodafone Nápad roku. Soutěž je určena pro všechny, kdo mají na papíře nebo ve fázi rozjezdu zajímavý podnikatelský nápad a chtějí pomoci s jeho uvedením na trh. I letos se bude soutěžit ve třech kategoriích, z nichž dvě jsou určeny studentům. Přihlásit se do soutěže je možné až do 10. května na webu www.napadroku.cz.

„Za uplynulých šest let se do soutěže přihlásilo přes 765 projektů. Soutěžící za tu dobu získali finanční a věcné ceny za téměř 6 milionů korun a jejich firmy získaly investice v celkovém objemu více než 47 milionů korun. Také letošní ročník umožní několika dalším lidem naplnit své podnikatelské sny,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku.

Letošní ročník je již počtvrté v řadě pojmenován podle stejného titulárního partnera. „Chceme nadále podporovat odvážné mladé podnikatele, proto jsme se stali i letos titulárním partnerem projektu Nápad roku. Jsme rádi, že budeme mít opět možnost vybrat inovativní a kreativní podnikatelský záměr, jako byl loňský vítězný projekt LiCrete Jiřího Peterse.“ říká Markéta Moreno, ředitelka pro značku a komunikaci ve společnosti Vodafone.

Soutěžící se utkají se svými podnikatelskými záměry ve třech kategoriích. Vedle hlavní kategorie Vodafone Nápad roku 2014, která je určena všem projektům i soutěžícím, jde ještě o kategorii Ekonom Student podnikatel pro studentský podnikatelský záměr s největším potenciálem, a o kategorii HTC Startup roku pro nejlepší již realizovaný studentský projekt.

Přihlášené projekty bude posuzovat porota složená ze zkušených investorů, podnikatelů, manažerů, i zástupců médií. O úspěšnosti projektu nerozhoduje jen jeho originalita, ale obrovský důraz se klade také na jeho proveditelnost, potenciál dalšího růstu a kvalitu zpracování projektu. V rámci finálového kola je navíc hodnocena osobnost podnikatele. Šanci uspět má úplně každý bez ohledu na dosavadní zkušenosti s podnikáním.

Deset finalistů soutěže se může těšit na finanční a věcné odměny v celkovém objemu přes 1 milion korun. Mimo těchto cen však soutěž nabízí každému soutěžícímu také možnost získat na rozjezd svého podnikání investici. Díky spolupráci s J&T Bankou, která se stala letos nově hlavním partnerem soutěže, bude možné získat financování až ve výši 10 milionů korun, prostřednictvím vznikajícího fondu J&T Ventures.

"V oblasti start-upů vidíme příležitost pro zajímavé investice a výnosy. Prostřednictvím nově vznikajícího fondu J&T Ventures nabídneme pomoc s financováním a rozjezdem projektů začínajícím podnikatelům a studentům. Kromě financí jsme připraveni poskytnout také naše know-how" říká Štěpán Ašer, generální ředitel J&T Banky.

Vedle cen a možnosti získat investice nabízí soutěž nejlepším nápadům také mentoring a rady od zkušených podnikatelů a investorů. I díky tomu více než 70 % finalistů loňských pěti ročníků ve svých projektech stále pokračuje. Letos se vzdělávací aktivity na univerzitách rozšíří ještě o podnikatelskou roadshow, která proběhne v dubnu v Praze, Brně a Ostravě a bude přístupná všem zájemcům o podnikání.

Kdo a dokdy se může přihlásit? Do soutěže Vodafone Nápad roku 2014 se mohou se svými projekty hlásit jak jednotlivci, tak i týmy, a to až do 10. května 2014. Součástí přihlášky podané přes stránky www.napadroku.cz musí být podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu přípravy realizace po dobu kratší než dva roky. Detailní pravidla naleznou soutěžící na našem webu. Zájemci o účast také budou moci navštívit některý z plánovaných workshopů. Vyhlášení výsledků sedmého ročníku soutěže proběhne na začátku června.

Titulárním partnerem letošního ročníku soutěže je společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka aspolečnost HTC. Partnery jsou společnosti Profinit, H1.cz a Grada. Podporovateli soutěže jsou Node5, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a HUB Praha.

Více informací o soutěži naleznete na stránkách www.napadroku.cz.

Další informace poskytne:

Martin Kešner, zakladatel soutěže

tel.: +420 604 302 729, e-mail: kesner@napadroku.cz

Soutěž podnikatelských záměrů Nápad roku organizuje společnost Podpora rozvoje podnikání s.r.o. Posláním soutěže je šířit a rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v jejich samostatném podnikání.

Soutěž podnikatelských záměrů a začínajících podnikatelů je určena jednotlivcům i týmům s podnikavým duchem a dobrými nápady. Přihlásit je možné libovolný podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu rozjezdu (společnosti do 2 let své existence). Cílem je pomoci začínajícím podnikatelům uvést své nápady na trh, a to formou investice až do 10 milionů korun, odborné zpětné vazby či medializace. Hodnotící kritéria jsou proveditelnost projektu, potenciál dalšího růstu, originalita projektu, kvalita zpracování a osoba podnikatele.