Nejlepším podnikatelským nápadem podle veřejnosti je výuka na školách s pomocí virtuální reality

(Praha, 27. června 2014) – Vítězem hlasování veřejnosti v soutěži Vodafone Nápad roku 2014 se stal projekt VR Union od studentů ČVUT Karla Hulce a Vítězslava Plachého. Jeho ambicí je přinést do školní výuky technologii virtuální reality. Druhý nejvyšší počet hlasu získal letošní celkový vítěz Petr Svobodník s mobilní aplikací pro zrakově postižené BlindShell. Třetí nejvyšší počet hlasů získal Radim Novák s elektronickým tréninkovým terčem Targetron.

„Letošní hlasování bylo napínavé do poslední chvíle. Nakonec se do něj zapojilo téměř dva a půl tisíce hlasujících, což bylo o třista více než loni,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku.

Nejvíce hlasujících (824) nakonec oslovil projekt Karla Hulce a Vítězslava Plachého VR Union, který přichází s novým zařízením i vlastním obsahem pro výuku na školách s pomocí virtuální reality. Výuka by se tak mohla pro studenty stát zajímavý prožitkem, který si lépe zapamatují. Pedagogům by nová technologie naopak umožnila lépe připravit své žáky na skutečný život.

Druhý nejvyšší počet hlasů veřejnosti (701) získala mobilní aplikace BlindShell od Petra Svobodníka, která se letos stala celkovým vítězem Vodafone Nápad roku 2014 a vyhrála i kategorii Ekonom Student podnikatel pro nejlepší studentský nápad. Je určena pro zrakově postižené uživatele, kterým umožní s pomocí velmi jednoduchých gest ovládat dotykové telefony se systémem Android. Usnadní jim volání, posílání zpráv, hledání kontaktů, používání budíku, psaní nebo nahrávání poznámek, čtení knih, rozpoznávání barev a další práci s mobilem. Například i díky vlastní vestavěné klávesnici.

Třetí nejvyšší počet hlasů (367) získal v hlasování veřejnosti bývalý reprezentant ČR ve sportovní střelbě Radim Novák, přišel s myšlenkou elektronického tréninkového terče pro střelbu ze vzduchové pušky Targetron. Ten kombinuje výhody papírového a elektronického terče a umožňuje automatické vyhodnocování zásahů, archivaci i okamžité sdílení výsledků střelby na internetu, a to i s využitím mobilních zařízení. Projekt Targetron byl letos celkové druhý.

Vítěz hlasování veřejnosti vyhrál ceny právní poradenství od KF Legal v hodnotě 30 tisíc korun, odborné školení od společnosti H1.cz v oblasti digitální komunikace v hodnotě 10 tisíc korun a také možnost poobědvat s investorem Kamilem Vackem. Ze všech hlasujících bylo vylosováno 14 výherců, kteří získali věcné ceny od partnera hlasování veřejnosti, společnosti Microsoft.

Titulárním partnerem letošního ročníku soutěže je společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka aspolečnost HTC. Partnery jsou společnosti Profinit, Seznam.cz, H1.cz a Grada. Podporovateli soutěže jsou Node5, Jihomoravské inovační centrum (JIC), HUB Praha a Studenta.cz.

Další informace poskytne:

Martin Kešner, zakladatel soutěže

tel.: +420 604 302 729, e-mail: kesner@napadroku.cz

Soutěž podnikatelských záměrů Nápad roku organizuje společnost Podpora rozvoje podnikání s.r.o. Posláním soutěže je šířit a rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v jejich samostatném podnikání.

Soutěž podnikatelských záměrů a začínajících podnikatelů je určena jednotlivcům i týmům s podnikavým duchem a dobrými nápady. Přihlásit je možné libovolný podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu rozjezdu (společnosti do 2 let své existence). Cílem je pomoci začínajícím podnikatelům uvést své nápady na trh, a to formou investice až do 10 milionů korun, odborné zpětné vazby či medializace. Hodnotící kritéria jsou proveditelnost projektu, potenciál dalšího růstu, originalita projektu, kvalita zpracování a osoba podnikatele.