Nápad roku 2014 pomůže zrakově postiženým ovládat telefony

(Praha, 4. června 2014) – Vítězem soutěže Vodafone Nápad roku 2014, která již posedmé vybírala nejlepší podnikatelské záměry v Česku, se stal Petr Svobodník s mobilní aplikací pro zrakově postižené BlindShell. Druhý se umístil Radim Novák s elektronickým tréninkovým terčem Targetron a třetí skončili Michal Vokrouhlecký a Jan Žítek s mobilním telefonem Simphonie, který může mít jakýkoliv tvar. Startupem roku se stal projekt vzdělávání s pomocí virtuální reality VR Union od Karla Hulce a Vítězslava Plachého. Celkově se do letošního ročníku soutěže zapojilo 153 projektů, o 31 více než loni.

„Letošní rozhodování bylo kvůli vysokému počtu přihlášených projektů ještě těžší než loni. Stejně tak kvalita přihlášených projektů a tím i konkurence mezi nápady letos byla velmi vysoká,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku.

Za celkově nejlepší podnikatelský záměr Vodafone Nápad roku 2014 nakonec porota vybrala mobilní aplikaci BlindShell od Petra Svobodníka. Je určena pro zrakově postižené uživatele, kterým umožní s pomocí velmi jednoduchých gest ovládat dotykové telefony se systémem Android. Usnadní jim volání, posílání zpráv, hledání kontaktů, používání budíku, psaní nebo nahrávání poznámek, čtení knih, rozpoznávání barev a další funkce. Aplikace má i vlastní vestavěnou klávesnici pro psaní.

„I přesto, že letošní rozhodování bylo obtížné a dostalo se nám do rukou spousta inovativních nápadů, rozhodli jsme se podpořit projekt Petra Svobodníka, BlindShell. Dělá nám radost, že jeho nápad je spojený nejen s pomocí zrakově postiženým, ale i s telekomunikacemi,“ říká členka poroty soutěže Milena Linhartová, ředitelka prodeje firemním zákazníkům ve Vodafonu, a dodává: „věříme, že se Petr bude i nadále svému projektu intenzivně věnovat.“

Na druhém místě se letos umístil bývalý reprezentant ČR ve sportovní střelbě Radim Novák, který přišel s myšlenkou elektronického tréninkového terče pro střelbu ze vzduchové pušky Targetron. Ten kombinuje výhody papírového a elektronického terče a umožňuje automatické vyhodnocování zásahů, archivaci a okamžité sdílení výsledků střelby na internetu i s využitím mobilních zařízení.

Třetí místo obsadil projekt jednoduchého mobilního telefonu Simphonie od Michala Vokrouhleckého a Jana Žítka, který může mít jakýkoliv tvar a potisk. Může tak například vypadat jako vizitka pro zákazníka, mít tvar auta po taxikáře a mnoho dalších. Tělo telefonu je vyrobeno z plně recyklovatelného materiálu a přitom je dostatečně pevné, pružné a odolné.

I v rámci letošního ročníku byly vedle hlavní kategorie vyhlášeny dvě speciální. Kategorii Ekonom Student podnikatel pro nejlepší studentský podnikatelský záměr vyhrál rovněž Petr Svobodník s aplikací BlindShell. Cenu HTC Startup roku pro nejlepší technologický projekt získali Karel Hulec a Vítězslav Plachý s projektem VR Union, který přináší do školní výuky virtuální realitu. Výuka se tak pro studenty stává prožitkem a pedagogům umožňuje lépe připravit studenty na skutečný život.

Autoři vítězných projektů letošního ročníku si mezi sebou rozdělili finanční a věcné odměny v celkovém objemu přes 1,4 milionu korun. Autoři nejlepšího startupu VR Union se také na týden podívají na startupové a networkingové akce do Londýna. Bez ohledu na své umístění se nyní navíc mohou všichni, kteří o to projevili v přihlášce zájem, ucházet o investici na rozjezd či další rozvoj svého projektu v objemu až 10 milionů korun prostřednictvím nově vzniklého fondu J&T Ventures. Nejlepší projekty také získají mentoring a rady od zkušených podnikatelů a investorů.

"Velice mne těší, že oproti předchozím ročníkům začali soutěžící přemýšlet o svých projektech více globálně. Věřím, že řada ze třiceti semifinalistů má šanci na rozjezd úspěšné firmy," říká Adam Kočík, člen Investiční komise J&T Ventures.

Stejně jako loni mohou lidé v anketě sami z deseti finalistů vybrat nejzajímavější projekt, který získá speciální cenu veřejnosti. Hlasovat je možné až do 25. června 2014 na stránkách soutěže:

Titulárním partnerem letošního ročníku soutěže je společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka aspolečnost HTC. Partnery jsou společnosti Profinit, Seznam.cz, H1.cz a Grada. Podporovateli soutěže jsou Node5, Jihomoravské inovační centrum (JIC), HUB Praha a Studenta.cz.

Další informace poskytne:

Martin Kešner, zakladatel soutěže

tel.: +420 604 302 729, e-mail: kesner@napadroku.cz

Soutěž podnikatelských záměrů Nápad roku organizuje společnost Podpora rozvoje podnikání s.r.o. Posláním soutěže je šířit a rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v jejich samostatném podnikání.

Soutěž podnikatelských záměrů a začínajících podnikatelů je určena jednotlivcům i týmům s podnikavým duchem a dobrými nápady. Přihlásit je možné libovolný podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu rozjezdu (společnosti do 2 let své existence). Cílem je pomoci začínajícím podnikatelům uvést své nápady na trh, a to formou investice až do 10 milionů korun, odborné zpětné vazby či medializace. Hodnotící kritéria jsou proveditelnost projektu, potenciál dalšího růstu, originalita projektu, kvalita zpracování a osoba podnikatele.